12 Temmuz 2012 Perşembe

İspanya öğrenim vizesi-6 aydan uzun

İspanya uzun süreli öğrenim vizesi için gerekli belgeler:
  1. Vize başvuru formu - 1 adet biometrik fotoğraf yapıştırılmış olarak
  2. Geçerli pasaport ve 1.2.3 sayfa fotokopileri
  3. Davet mektubu (Gideceğiniz okuldan)
  4. Kabul mektubu (Ulusal ajanstan)
  5. Kalınacak yeri gösteren belge - Accommodation letter
  6. Öğrenci belgesi / Diploma fotokopisi
  7. Seyahat sağlık sigortası (30.000 Euro teminatlı)
  8. Sabıka kaydı (Yeminli tercümana çevirtilmiş, Noterde onaylatılmış, La Hey Apostil Mühürlü)
  9. Sağlık raporu (Yeminli tercümana çevirtilmiş, Noterde onaylatılmış, La Hey Apostil Mühürlü)
  10. Maddi durumunuzu gösteren belge(ler) - Hibe sözleşmesi, maaş bordrosu, ev tapusu, hesabınızda para olduğunu gösteren belge.
  11. Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • İnternet sitesinde yazmadıkları halde istedikleri belgeler olabiliyor. Örnek:Öğrenci belgesi
  • Tüm bu belgeleri fotokopileriyle birlikte istiyorlar.
  • Tüm belgelerin (öğrenci belgesi ve vize başvuru formu hariç) fotokopilerini aldılar. Asıllarına bakmadılar bile.


  1. Uzun süreli kalacağım için "National visa..." başlıklı form. Ve bir adet biometrik fotoğraf
  2. Alınacak olan vize süresinin bitiminden sonra 6 aylık süresi olan pasaport ve 1.2.3. sayfa fotokopileri
  3. Kabul mektubumu Ulusal ajanstan gönderdiler.(Erasmus için kendi üniversitenizden verilen.)
  4. Davet mektubu gideceğim okuldan postayla gönderildi fakat elime ulaşmadı. O yüzden renkli çıktısını aldım.
  5. "Accommodation letter" gideceğiniz okul tarafından gönderilmelidir. Benimkini davet mektubuyla aynı kağıda yazarak gönderdiler. Eğer gideceğiniz okul böyle bir belge gönderemiyorsa, internetten en az 15 günlük otel/hostel rezervasyonu yaptırın. Daha sonra iptal edersiniz.
  6. Öğrenci belgesinin aslını ya da Diploma fotokopisini
  7. Allianz'dan yaptırdım, 282 günlük(9 ay 1 hafta).170 TL. Gideceğiniz günden başlatıp, döneceğiniz gün bitsin. Allianz haricindeki şirketlerde yaptırmanızı önermem. Çoğu şirkette 3 ya da 6 ayda bir Türkiye'ye giriş-çıkış yapma şartı var. Bu da eğer 9 ay boyunca gelmeyi düşünmüyorsanız sigortanızın sadece ilk 3 ya da 6 ay geçerli olacağı anlamına gelir. Konsolosluk bu sigortayı kabul etmiyor. Çok dikkat edin. Sözleşmenin içinde '92 gün...' ya da '184 gün....' gibi bir ibare varsa, ne derlerse desinler sakın yaptırmayın sigortanızı. Beni kandırmaya çalıştılar.
  8. Sabıka kaydımı aldım, yeminli tercümanda çevirttim. Ardından bu çeviriyi yeminli tercümanın anlaşmalı olduğu notere onaylattım. Notere onaylattıktan sonra da Valilikten(kaymakamlıktan) apostil yaptırdım.(Bu işlemlerin hepsini aynı ilçe içinde yapmanız gerekir.Tüm makamlar birbirini onaylar, bu yüzden birbirlerini tanıyor olmaları gerekir.*   ---Sabıka kaydını çevirttirip tüm bu işlemleri yaptırdıktan sonra Orijinal Türkçe Sabıka kaydıma Adliye'de Apostil koydurttum.
  9. Sağlık raporumu sağlık ocağından aldım. Akciğer filmi çektirdim. Yeminli tercümanda çevirttim ve bu çeviriyi yeminli tercümanın anlaşmalı olduğu notere onaylattım.  Daha sonra Valilikte çeviri belgeye apostil onayı yaptırdım. ----Türkçe sağlık raporunun arkasını Halk sağlığı müdürlüğünde(raporu aile hekimliğinden aldığım için) imzalatıp, mühür bastırdım. Bu mührün ardından ona da Valilikte apostil yaptırdım.
  10. Bu belgelerin hepsini götürmek zorunda değilsiniz. Ama Ulusal ajansla imzalanan hibe sözleşmesini kesin götürün.(Erasmus için okulunuzun verdiği belge) Hibe sözleşmesinin yanında annemin maaş bordrosunu ve ev tapusunu götürdüm. ----Comenius asistanlarına verilen para Erasmus öğrencilerininkinden yüksek. Bu yüzden eğer Erasmus'la gidecekseniz mutlaka sözleşmenin yanında 2 belge götürün.

* Çeviriyi X yeminli tercümanında yaptırdıysanız, X tercümanının anlaşmalı olduğu Y noterinde yapmanız gerekmektedir. Y noterini de sadece Y noterinin bulunduğu kaymakamlık onaylar.



Not: İngilizce sabıka kaydı sadece Ankara Adli Sicil ve İstatistik Başkanlığı'na alınabiliyor. Eğer belgeler İngilizce alınabilirse, Yeminli tercüman ve notere gidilmesine gerek yok. Doğrudan "Valiliğe" gidip apostil yaptırılıyor. Apostil noter onayının yapıldığı ilçede yapılmak zorunda.

2 yorum:

  1. Senin bu blogun olmasa neler çekerdik hepimiz. iyi ki bu kadar detaylı yazmışsın. ellerine sağlık! çok teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Rica ederim. Amacım yardımcı olmaktı zaten birilerine. Biz giderken çok az bilgi edinebilmiştik. Önceki yıllarda gidenler de hatırlamıyorlardı. O yüzden hemen yazmıştım her şeyi. Çok mutlu oldum yardımcı olabildiğim için. :)

    YanıtlaSil